przeczytałam i post ten bardzo mi pomógł w ułożeniu diety. Mam tylko jedno pytanie czy jako źródło węglowodanów mogę uznać wafle ryżowe wypiekane z brązowego ryżu?
[...] również jest wszystko dobrze. Patrząc na zastosowane źródła makroskładników bez wątpienia warto, aby posiłki były pełnowartościowe. Do ostatniego posiłku można dodać jakieś źródło węglowodanów złożonych, np.: ryż, kaszę, makaron, czy pieczywo. Wybór jest spory: [...]
[...] podbije tłuszcze a jeśli damy ich kilka wówczas możemy solidnie zwiększyć kaloryczność posiłku. Żółtko ma też wiele cennych wartości. Orzechy - kolejne wartościowe źródło tłuszczu. Dodać je można do masy przed smażeniem lub posypać gotowy omlet lub jeśli przygotowujemy sos np. z odżywki białkowe to dodać do sosu. Źródło węglowodanów [...]
[...] nadwyżka kaloryczna oraz białko, który jest budulcem - tutaj masz jak najbardziej rację. Nie można zatem stawiać na równi węglowodanów i tłuszczy i określać je jedynie jako źródło energii. Owszem oba są źródłem energii, ale są między nimi duże różnice jeśli chodzi o wykorzystanie przez nasz organizm. Podczas długotrwałej aktywności o niskiej [...]
[...] potrafią zapewnić te minimalne 30g dziennie. - czy w tej diecie ma znaczenie umieszczanie węglowodanów w konkretnym posiłku? Niekoniecznie, natomiast znaczenie ma głównie źródło węglowodanów, czyli najlepiej te o niskim IG / niskim ładunku glikemicznym. Węgle - te o niskim IG, wrzucałbym raczej w odpowiednim odstępie od treningu jako źródło [...]
[...] odejmij na początek 300 kcal. Druga kwestia to makroskładniki. Mamy trzy: białko, węglowodany i tłuszcze. Każdy posiłek powinien być zbilansowany, czyli zawierać źródło z każdego makroskładnika. Najlepiej oczywiście wybierać żywność jak najmniej przetworzoną. Co można jeść? Źródło białka: chude mięso np. drobiowe, schab, ryby, jaja, [...]
[...] czyli witamin i minerałów. Jeśli uprawiamy sport to mamy trochę większe zapotrzebowanie - odpowiednio przygotowane posiłki – takie by w każdym znajdowało się źródło węglowodanów, białek i tłuszczu - dobra jakość pożywienia, jak najmniej przetworzona, pozbawiona sztucznych dodatków, aromatów itp. Zapotrzebowanie kaloryczne Jeżeli [...]
Ryz, ktory opisal Vidic15 to oczywiscie parboiled, ktory jest zalecany w diecie jako zrodlo weglowodanow. Preparowany przechodzi zupelnie inne procesy technologiczne, po ktorych nie nadaje sie jako zrodlo weglowodanow.
Owoce są elementem wielu diet i stanowią źródło węglowodanów, szczególnie cukrów prostych, takich jak: glukoza i fruktoza. Są one organem powstającym w zalążni słupka zawierające w swoim wnętrzu nasiona. Określa się nimi części roślin o grubej warstwie miąższu i przyjemnym i najczęściej słodkim lub kwaśnym smaku i zapachu. Powszechnie wiadomo, że [...]
Nie ma w nim białka z jaja i nie należy go traktować jako źródło białka. Jako źródło węglowodanów okołotreningowo ok. Zmieniony przez - domer w dniu 2014-01-27 16:03:59
Poczytaj troche o odzywianiu w dziale na forum, juz predzej mozna sie pozbyc wszystkich weglowodanow, ale nie tłuszczy! Sprobuj zamienic te wafle na lepsze zrodlo weglowodanow serio, to co piszesz o makaronie czy ziemniakach to glupota, bo predzej pojdzie fat od takich wegli jak te wafle czy wegli z odzywki, niz pelnowartosciowego jedzenia, [...]
[...] ze mnie wzór. Jeśli ktoś uważa, że moje postępowanie jest korzystne dla sylwetki to może mnie naśladować :-) Paatik - nie jestem uzależniony od cukru. Jem dżemy, owoce gdyż je mam - rosną w ogrodzie. Traktuję je jako źródło węglowodanów i składników mineralnych. Jestem mężczyzną trenującym kulturystykę i czasem sprawdzam swoją formę w zawodach.
[...] z najpopularniejszych suplementów. Zwłaszcza wśród osób początkujących kojarzy się ona z tzw. „robieniem masy”. Prawda jednak jest taka, że białko w proszku to alternatywne źródło białka w diecie takie samo jak mięso, nabiał czy jaja. Są różne odżywki, różniące się składem, czasem wchłaniania, ale zawsze są one uzupełnieniem diety o brakujące [...]
[...] czyli witamin i minerałów. Jeśli uprawiamy sport to mamy trochę większe zapotrzebowanie - odpowiednio przygotowane posiłki – takie by w każdym znajdowało się źródło węglowodanów, białek i tłuszczu - dobra jakość pożywienia, jak najmniej przetworzona, pozbawiona sztucznych dodatków, aromatów Układając dietę , zaczynasz od [...]
[...] czyli witamin i minerałów. Jeśli uprawiamy sport to mamy trochę większe zapotrzebowanie - odpowiednio przygotowane posiłki – takie by w każdym znajdowało się źródło węglowodanów, białek i tłuszczu - dobra jakość pożywienia, jak najmniej przetworzona, pozbawiona sztucznych dodatków, aromatów Układając dietę , zaczynasz od [...]
[...] czy białka. W dodatku warzywa w dużym stopniu złożone są z wody przez co są niskokaloryczne. Jedynym wyjątkiem są: -różne odmiany ziemniaków które należy liczyć jako źródło węglowodanów -rośliny strączkowe oraz kukurydza które powinny występować w naszej diecie w niewielkich ilościach oraz powinny być wliczane do bilansu -owoce, również [...]
[...] czyli witamin i minerałów. Jeśli uprawiamy sport to mamy trochę większe zapotrzebowanie - odpowiednio przygotowane posiłki – takie by w każdym znajdowało się źródło węglowodanów, białek i tłuszczu - dobra jakość pożywienia, jak najmniej przetworzona, pozbawiona sztucznych dodatków, aromatów Układając dietę , zaczynasz od [...]
Znasz podstawy zbilansowanej diety? Po tym co piszesz, ewidentnie widać, że nie. Skoro eliminujesz pieczywo, to oczywistym jest, że dajesz za nie inne źródło węglowodanów, a Ty pytasz jakbyś kompletnie nie wiedziała co teraz zrobić, zjeść salceson, czy może pierogi na margarynie. Zapraszam do zapoznania się z zalecanymi źródłami węglowodanów: [...]
Znasz podstawy zbilansowanej diety? Po tym co piszesz, ewidentnie widać, że nie. Skoro eliminujesz pieczywo, to oczywistym jest, że dajesz za nie inne źródło węglowodanów, a Ty pytasz jakbyś kompletnie nie wiedziała co teraz zrobić, zjeść salceson, czy może pierogi na margarynie. Zapraszam do zapoznania się z zalecanymi źródłami węglowodanów: [...]
[...] nie poddanych żadnej obróbce termicznej-szczególnie namaczaniu. Mleko również może potęgować ten efekt. Jeśli problem będzie występował cały czas to najlepiej zmienić źródło węglowodanów na chociażby ryż czy ziemniaki, które są najlepiej tolerowane. Pozdrawiam /SFD/2017/10/29/a3154291101142048bda8db7d6559d53.jpg Zmieniony przez - ronie220 [...]